Jobba som Paralegal

Det här är en utbildning som vi planerar att starta hösten 2019.

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbete med juridiska frågor, är självständig och har en hög social kompetens. Arbetsmarknaden bedöms som mycket god efter avslutad utbildning.

Alla våra yh-utbildningar är gratis och CSN-berättigade.

Att arbeta som paralegal innebär att assistera advokater och jurister i deras arbete. Det kan exempelvis vara att bidra i genomförandet av olika uppdrag, rådgivning, domstolsprocesser, förhandlingar och i upprättandet av olika originaldokument. Paralegal är en kvalificerad yrkesroll som kräver juridiska kunskaper.

Yrket passar dig som vill arbeta med juridiska frågor, har hög social kompetens, är självständig och noggrann samt har goda kunskaper i svenska språket. Behärskar du ytterligare språk, framför allt engelska, är det mycket meriterande.

Stor efterfrågan på kompetent personal

Arbetsmarknaden bedöms som mycket god under de kommande åren. Juridiskt kompetent personal med praktisk erfarenhet efterfrågas bland annat av advokatbyråer, domstolar och många företag.

Den praktiska erfarenheten skaffar du dig under de två praktikperioderna där du omvandlar utbildningens teori till praktisk erfarenhet.

 

I utbildningen får du bland annat lära dig:

  • Att lösa sammansatta problem inom arbete med handläggning, bearbetning och granskning av juridiska handlingar.
  • Att kommunicera åtaganden och lösningar gällande arbete med handläggning, bearbetning och granskning av juridiska handlingar i yrkesrollen på såväl svenska som ytterligare ett språk.
  • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra, specialiserade arbetsuppgifter inom arbete med handläggning, bearbetning och granskning av juridiska handlingar.
  • Självständigt behandla teoretisk och handläggning, bearbetning och granskning av juridiska handlingar.

Yrkesroller

Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som juristassistent, domstolshandläggare, advokatsekreterare eller åklagarsekreterare.